Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Storharr i Härjedalen

Fiskejournalen fick som första grupp följa med fiskeguiden Michael Ärfström till den mytomspunna sjön, Tandsjön. Självklart gjorde vi en artikel – som du nu kan läsa i senaste numret.
Inne i Rogens naturreservat i Härjedalen ligger en sjö som är känd för sina storvuxna harrar, men den har aldrig tidigare varit öppen för sportfiske. I Fiskejournalen nummer 5 kan du läsa om när vi fick chansen att prova lyckan här. Självklart passade vi på att göra en artikel.
Här kan du bläddra i senaste numret.

Två lyckliga fiskare med en magnifik harr från Tandsjön. (Foto: Magnus Ström)

Två lyckliga fiskare med en magnifik harr från Tandsjön. (Foto: Magnus Ström)

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta