Flugfiskeguiden Michael Ärfström med en harr från Härjedalen. Flugfiskeguiden Michael Ärfström med en harr från Härjedalen.700[/caption] " /> Storharr i sommar? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Storharr i sommar?
Flugfiskeguiden Michael Ärfström med en harr från Härjedalen.

Flugfiskeguiden Michael Ärfström med en harr från Härjedalen.700

Inte bokat fjällfisket än? Glöm inte bort Funäsfjällen, detta vackra område inom räckhåll även för sörlänningar. Här finner du ett harrparadis!
För den som vill slå sitt personbästa på harr så finns fortfarande chansen. Tandsjön är en av de sjöar i södra Norrland som har högst medelvikt på sina harrar. Sjön har länge varit stängd för sportfiske, men förra året släpptes några få grupper in för flugfiske. Bland annat fick Fiskejournalen komma dit och göra ett reportage om denna sjö, vars stora harrar man regelbundet har studerat sedan 50-talet. Sjöns harrar utgör nämligen viktigt avelsmaterial och kramas under leken varje år.
Flugfiskeguiden Michael Ärfström kan även i år erbjuda några platser för den som vill fiska i denna mytomspunna sjö.
– Det är max fyra personer per grupp som gäller och vi transporterar oss genom både båtfärd och promenad. Området är naturreservat och det är en riktigt vildmarksupplevelse i kombination med en storharrupplevelse, säger Michael Ärfström.
Maria Ålander

Läs mer här.
Se en film med guiden Michael Ärfström här nedan.
httpv://youtu.be/oN5Thv1Dn04

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta