Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storlax till fiskeguiden

Två minuter – mer behövde fiskeguiden Nicklas Lindgren inte för att kroka den här skönheten i Orkla. Det lusade laxhanen vägde 18,4 kilo och var 121 centimeter lång.
26-årige Nicklas, som kommer från Umeå, jobbar som fiskeguide på Orklalax. Naturligtvis var han på plats vid tolvslaget den 1 juni – på premiärdagen. Två minuter senare fick han ett tungt hugg på sin tubfluga, en svart/orange historia bunden på koppartub. Så här beskriven han själv fångsten på nedre Hongslo:
”Det var en magisk kväll när vi kom ner 23.45 och tittade på den blanka poolen och 23.59 såg vi tre stora vak längst nere på nacken där poolen slutar… Vi var tre stycken och eftersom det var premiär körde vi alla samtidigt. Några kast senare känner jag hur något tar min fluga och jag väntar några sekunder, sen lyfter jag spöet och känner tyngden, men den surar bara nere i djupet. När han börjar gå uppströms förstår jag att det är en stor fisk. 50 minuter senare landar jag fisken.”
Nicklas berättar också att båda kompisarna fick hugg vilket resulterade i en landad åttakilos och en tappad större.
Svenne Andersson

Nicklas Lindgren poserar med den otroligt vackra laxen i det magiska ljuset över Orkla.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta