Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storlaxar från Vänern

Efter ett par dystra år börjar det åter komma rapporter om fina laxfångster från Vänern. Ett exempel är silversmycket på bilden ovan, fångat av Peter Jacobsen.
Slarv i odlingarna, ogynnsamt väder och minskade utsättningar har under senare år inneburit allt färre rapporter om storlaxar från Vänern. Men nu ser det faktiskt ut som om det är en vändning på gång. Vi väljer i alla fall att tolka det som ett positivt tecken att vi åter börjat få in anmälningar om vänerlaxar till Recordfisken.
I mitten av månaden fick Peter Jacobsen drömhugget, under ganska besvärliga förhållanden:
”Vi låg och stånkade i kraftig motsjö när ett ytspö fullkomligt exploderade. Efter en lång och seg kamp i stora vågor låg till slut laxen, fet och blank, på durken och stort jubel utbröt i båten”, skriver Peter i anmälan till Recordfisken.
Laxen, som vägde 10,36 kilo och var 93 centimeter lång, bet i en riktig klassiker, en Tomic 737 tubby.

Några veckor senare var Frank Wallgren ute med guiden Petter Larsson i hans nya båt. En tur som slutade med nytt båtrekord när en lax på 9,19 kilo högg på en löja tacklad i VK-skalle.
Svenne Andersson

Peter Jacobsen med den magnifika vänerlaxen som tyngde vågen till 10,36 kilo.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta