Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storöring blir webbprojekt

Sjön Bandak i Norge hyser en av världens mest storvuxna öringstammar. Nu blir den berömda storöringen ett webbprojekt i samband med en vetenskaplig undersökning.
Öringstammen i Bandak i Telemark är en av världens mest storvuxna. Den leker i Tokkeåi, en liten älv som regleras av Statkraft. Under de senaste tio åren har storöringarna minskat i antal och Statkraft har därför initierat en vetenskaplig undersökning som ska försöka kartlägga orsaken.
Undersökning utförs av det norska naturforskningsinstitutet, NINA och i samband med arbetet kommer man att starta ett webbprojekt, bandakkanalen.no. Avsikten är att följa och rapportera om projektet, men också att samla in uppgifter från privatpersoner. Förhoppningsvis ska de kunna bidra med kunskaper om fisk och fångster i Bandak och Tokkeåi.
Svenne Andersson

Webbprojektet Bandakkanalen ska rapportera om storöringen i sjön Bandak. Den här fisken vägde 15,5 kilo.


Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta