Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Storöring på jerk

Daniel Kjellnér från Grängesberg var egentligen ute på sjön för att fiska gädda. Men man kan väl inte påstå att han blev ledsen när det var en rejäl öring som satte tänderna i Bustern.
Daniel jerkfiskade på sjön Björken i Västmanland i slutet av maj. Efter några timmar utan ett hugg blev det plötsligt tvärstopp när han vevade hem Baby Bustern.
Daniel trodde först att det var en gädda han hade på kroken, men blev misstänksam och när fisken kom in till båten bekräftades misstanken. Det var inten gädda, utan en magnifik, färgrik öringhanne på nästan sex kilo. Noga räknat vägde fisken 5 980 gram och var 80 centimeter lång, enligt anmälan till Recordfisken.
Svenne Andersson

Daniel Kjellnér blev överraskad av den här tjusiga öringen när han jerkfiskade efter gädda.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta