[/caption] " /> Storöring när elristan reker | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Storöringfest för både spinn- och flugfiskare

Missa inte senaste numret av Fiskejournalen, då guidar vi till storöringen. (Foto: Tomas Edenfeldt)

Kring midsommar samlas elritsorna för lek i de lite lugnare och djupare norrländska höljorna och då följer rovfisken tätt efter. I Fiskejournalen nummer 4 tar vår medarbetare Tomas Edenfeldt med dig på ett riktigt storöringrace.
Bordet är dukat för årets huggfest! Lär dig mer om elritsans vandring så knäcker du koden till storöringarnas huggvilja. I senaste Fiskejournalen berättar vi knepen för att lyckas med det adrenalinframkallande fisket.
Bläddra i senaste numret.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta