[/caption] " /> Storspätta från Sundet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Storspätta från Sundet

Drömspättan vägde 2,17 kilo och fångstman Olle Möller lät den granna fisken simma vidare.

Fisket i Öresund fortsätter att överraska. Årets fångst, eller i alla fall en av dem, är den rödspätta på hela 2,17 kilo som rutinerade havsfiskaren Olle Möller bärjade från turbåten Vandias däck i helgen.
Enligt många kännare har det fina rödspättefisket i Öresund blivit sämre de senaste åren. Man har spekulerat i att fisketrycket skulle vara för hårt. I år tycks dock den negativa trenden vara bruten. Fisket efter plattfisk i allmänhet och rödspätta i synnerhet är lysande. Många spättor över kilot har fångats och de allra flesta har återutsatts.
Olle Möllers drömspätta är den största som fångats i svenska vatten sedan 2008 och den kommer alldeles säkert vara i topp när statistiken för 2012 räknas samman.
Det svenska rekordet för rödspätta togs Av Anders Johansson från klippan 1995. Den fisken vägde 4,906kilo och togs som bifångst på en pirk.
Läs tidigare notiser om Öresund.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Enligt guiden Philip Augustsson har det skånska silvret varit segt hittills. Foto: Privat
Seg start på öringfisket i syd – men ge inte upp!

Det vore en överdrift om vi skrev att havsöringsfisket på sydkusten fått en flygande start. Tvärtom kommer det rapporter om att öringen varit ovanligt svårflirtad denna säsongsinledning.

En av dem som kan vittna om det sega fisket är skånske guiden Philip Augustsson, som tror att öringen inte börjat leta sig in mot land ännu.
– Fisket har varit riktigt svårt och trögt hittills. Dåliga vindar, låg temperatur och hög salthalt har ställt till det. Förmodligen är mycket fisk längre ut där de har varmare vatten tack vare strömmarna, berättar Philip Augustsson för Fiskejournalen.

Han tror att det finns en del fisk i mynningar, på grund av högre sötvattenhalt.

– Jag fiskar dock personligen inte i de tillåtna mynningarna, eftersom jag inte vill bidra till att störa öringen i en miljö där de söker skydd och är lättåtkomliga.

Frågan är då vilka knep han kan bjuda på, för dem som längtar efter ett hugg?
– Fluga som imiterar räka eller spigg är alltid säkra kort. Spinnbeten i olika storlekar fungerar året om, och små beten är oftast säkra kort om man vill fånga fisk.
Philip säger att man ändå inte ska vara rädd för att köra stora beten tidigt på säsongen, fast det är kallt i vattnet.
– Då erbjuder man ett skrovmål som havsöringen inte hittar allt för ofta denna årstiden, och tendensen är att man då fångar stor fisk, tipsar Philip Augustsson.

Du kanske även gillar detta