Storspigg vinner mark – på andra fiskars bekostnad

Storspiggen breder ut sig i Östersjön, på bekostnad av bland annat gädda och abborre.

Tidigare studier har visat att storspigg är en konkurrent till bland annat gädda och abborre i Östersjön. Nu höjs varningsflaggor för att den fortsätter att öka i antal, och frågan är hur detta påverkar övriga bestånd?

SLU slår fast i nya kartläggningar att det finns mycket storspigg i de svenska delarna av Östersjöns utsjö. Detta kan alltså på både kort sikt och lång sikt ske på bekostnad av exempelvis abborre och gädda. Storspiggens roll i Östersjöns ekosystem varit relativt okänd. Flera studier under senare år har dock visat att arten kan påverka rekryteringen av rovfiskar, dels genom att spiggen äter rovfiskens ägg och yngel, och dels genom att storspigg, unga abborrar och unga gäddor konkurrerar om samma föda.

Forskare rekommenderar nu att storspigg inkluderas i framtida övervakningsprogram och att den beaktas vid förvaltningen av Östersjöns ekosystem och fiske.

– Våra analyser skulle också kunna ligga till grund för en förvaltning av ett eventuellt framtida kommersiellt fiske efter storspigg. Spiggen skulle kunna användas som foderfisk, och eventuellt för utvinning av nyttiga fettsyror. Samtidigt skulle ett fiske riktat mot spigg kunna vara en miljöåtgärd för att avlägsna näring från Östersjön. För ett riktat fiske mot spigg ska kunna bli verklighet och bedrivas långsiktigt hållbart, krävs dock undersökningar som utvärderar risker för oönskade bifångster och andra möjliga negativa effekter på miljön, säger Jens Olsson, forskare vid SLU.

Hela artikeln går att läsa här på SLU:s hemsida.

Spana in silvergäddorna som det snackas om:

Hur många har lyckats fånga en silvergädda?

 

Publicerad: 13 May 2019
Av: Anders Lundin