Största gäddfabriken hittills

Restaureringen av Kyrksjön är ett så stort projekt att det krävs tillstånd från Mark- och miljödomstolen.

Restaureringen av Kyrksjön är ett så stort projekt att det krävs tillstånd från Mark- och miljödomstolen.

Nu är förhandlingen i miljödomstolen avklarad- snart börjar grävmaskinerna arbeta med Kyrksjön, Sportfiskarnas största gäddfabrik hittills!
– Eftersom inga motstående intressen finns kring projektet kan man räkna med att vi kommer att få de tillstånd vi sökt. Dessutom har vi i dagarna fått besked om finansiering från EUs landsbygdsprogram för projektet så nu återstår bara det roligaste, att efter två års förberedelser äntligen få genomföra de praktiska åtgärderna, kommenterade en glad Nils Ljunggren, biolog på Sportfiskarna.
Tillsammans med markägarna och Botkyrka kommun driver Sportfiskarna sedan 2011 en restaurering av våtmarken Kyrksjön i ett avrinningsområde till Kaggfjärden i Botkyrka sydost om Stockholm.  Med bidrag från Havsmiljöanslaget har gruppen tillsammans med konsulter från företaget WRS tagit fram en plan för hur Kyrksjön ska kunna restaureras till en nära 30 hektar stor våtmark varav över 10 hektar anpassas särskilt för gäddlek.
Kyrksjön är en del av ett stort, tidigare utdikat, våtmarksområde i ett avrinningsområde till Kaggfjärden. Våtmarksområdet har varit ett viktigt lekområde för fisk i Kaggfjärden. Sportfiskarna har redan restaurerat lekområden för gädda i Snäckstavik i samma system, Kyrksjön ligger uppströms Snäckstavik och via restaureringen utökas möjligheterna ytterligare för gäddorna att reproducera sig. Den restaurerade våtmarken kommer även att gynna exempelvis vadare och änder och öka den biologiska mångfalden i området. Våtmarken i Kyrksjön är vidare en konkret åtgärd för att nå flera miljökvalitetsmål som till exempel Myllrande våtmarker, Levande sjöar och vattendrag, Ingen övergödning och Hav i balans samt levande kust och skärgård.
Restaureringen av Kyrksjön är ett så stort projekt att det krävs tillstånd från Mark- och miljödomstolen. Ansökan om tillstånd lämnades in under sommaren 2013 och den 10 december hölls förhandling för målet i Nacka tingsrätt där Mark- och miljödomstolen finns inrättad. Dan Arvidsson från Botkyrka kommuns miljöförvaltning, markägare Jan Wijkmark och Nils Ljunggren från Sportfiskarna fick där berätta för domstolen om hur projektet är tänkt att genomföras och hur en ”gäddfabrik” fungerar i praktiken. Med på förhandlingen var även miljönämnden i Botkyrka kommun samt länsstyrelsen i Stockholms län som tillsammans kommer att ansvara för att tillstånden för våtmarken följs i framtiden.
Efter nära tre timmars diskussion vara alla kvarstående frågetecken utredda och rådman Anders Lillienau avslutade förhandlingen med att meddela att datum för domslut satts till den 21 januari 2014. Det innebär att det praktiska arbetet med Sportfiskarnas största våtmark hittills kan vara igång strax därefter!
Mer om projektet går att läsa på sidan 104 i Sportfiskarnas rapport Åtgärder för mer rovfisk.

 

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...