Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Skarven slukar lax och havsöring i Ångermanälven. Foto: Leif Gunnarsson
Största skarvkolonin slår ut fisket: ”En katastrof”

Hopp har vänts till fullständig förtvivlan i Ljusne Sportfiskeklubb. Deras insatser för att främja fisket slås i spillror av landets största skarvkoloni som etablerat sig vid Hälsinglands kust.

Det är Thomas Thyr i Ljusne Sportfiskeklubb som skickar ut ett nödrop till myndigheter, politiker och andra aktörer. Enligt honom kan det redan vara för sent att återställa balansen i kustområdet vid Ljusnans utlopp, där skarven etablerat sig i stor skala.
– Det går åt helt fel håll. Genom åren har vi haft ett väldigt bra fiske, men sedan skarven kom så har det dykt och blivit ett fullständigt haveri, säger Thomas Thyr till Fiskejournalen.

Det har redan beviljats skyddsjakt på 1 000 skarvar i området, men enligt honom så räcker inte det på långa vägar.
– Det är 20 000 skarvar ute på öarna, och att skjuta av 1 000 stycken hjälper föga när det kanske föds 5 000–7 000. 

Enligt honom går fåglarna väldigt hårt åt bland annat havsöring och abborre, alltså de fiskar som rör sig efter kusten. Laxen som planteras ut klarar sig något bättre eftersom den sticker ut till havs relativt snabbt. 

Thomas berättar också att skarven börjat söka sig inåt i landet till sjöar längs Ljusnan. Själv har han dock ingen lösning på situationen.
– Jag tror som sagt att det redan gått för långt. Men på något sätt måste vi få till en fredad zon kring älvmynningen, kanske genom att skrämma bort skarvarna på något sätt när de kommer i mars. Det måste fram en plan nu, vädjar en förtvivlad Thomas Thyr.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta