Just nu:
Annons

Nyheter

6 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Det har blivit nytt liv i Testeboån. Foto: Bernt Moberg
Storstädning i Testeboån – vill riva ut kraftverk

Det är många som följer händelseutvecklingen i Testeboån, där laxen börjar återvända efter att stammen varit helt utslagen. Nu kan laxen få draghjälp, eftersom Gävle och Ockelbo kommun aviserar att de vill riva ut både kraftverk och dammar i ån.

Siffrorna för laxen i Testeboån pekar stadigt uppåt, och elprovfisken visar att tätheten av lax 0+ var den högsta sedan yngelutsättningarna upphörde 2006. Det finns med andra en bas att bygga vidare på.
Nu arbetar också Gävle och Ockelbo kommun på ett gemensamt beslutsunderlag för en avsiktsförklaring att kunna genomföra köp av både kraftverk och dammar, med avsikten att riva ut dem och förbättra fiskens vandring.

Det handlar om kraftverken i Strömsbro och Oslättfors i Gävle kommun och Åmots bruksdamm och Bresiljedammen i Ockelbo kommun, som beskrivs vara i undermålet skick. Det hela är tänkt att finansieras via Vattenkraftens miljöfond.
– Ambitionen är att åstadkomma fri fiskvandring från havet till Ockelbo, säger Gävles kommunalråd Erik Holmestig (C) till SVT.

Här kan du höra en intervju med både honom och Ockelbos kommunalråd angående planerna.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta