Det är bara tillåtet att fiska med spö i Gavleån – alla andra fiskeredskap som nät, mjärdar och ryssjor är förbjudna. Det var därför ingen tvekan om att fisketillsyningsmännen skulle göra en polisanmälan efter upptäckten i slutet av oktober. " /> Beslag av nät och mjärdar efter tjuvfiske i Gavleån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Både nät och mjärdar togs i beslag efter upptäckten av tjuvfiske i Gavleån.
Beslag av nät och mjärdar efter tjuvfiske i Gavleån

Det är bara tillåtet att fiska med spö i Gavleån – alla andra fiskeredskap som nät, mjärdar och ryssjor är förbjudna. Det var därför ingen tvekan om att fisketillsyningsmännen skulle göra en polisanmälan efter upptäckten i slutet av oktober.

I Gavleåns mynning hittade de nämligen nio mjärdar, en sump och ett nät, rapporterar Gävle Dagblad. Beslaget gjordes efter ett tips, som alltså visade sig stämma. I mjärdarna fanns både mört, abborre och braxen som de släppte ut i igen.

Fisketillsyningsmän anmälde tjuvfisket till länsstyrelsen och polisen, dit de också lämnade de beslagtagna fiskeredskapen. Till Gävle Dagblad säger de att det finns en marknad för fisken, och ger som exempel att det är tänkbart att mört skulle säljas som bete på den stundande gäddtävlingen i Älvkarleby.

Här är några andra fall av tjuvfiske i sommar:

Tjuvfiskare ertappades – blev av med fångst och utrustning

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta