Hotingssjön är känd för att leverera Norrlands kanske största abborrar. Nu håller både ortsbor och andra sportfiskare tummarna för att vattnet inte ska drabbas för hårt efter ett stort dieselutsläpp. " /> Stort dieselutsläpp – känd storabborrsjö kan vara drabbad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Saneringen efter dieselutsläppet vid Hotingssjön pågår för fullt. Foto: Chris Ceder
Stort dieselutsläpp – känd storabborrsjö kan vara drabbad

Hotingssjön är känd för att leverera Norrlands kanske största abborrar. Nu håller både ortsbor och andra sportfiskare tummarna för att vattnet inte ska drabbas för hårt efter ett stort dieselutsläpp.

Hotingssjön i norra Jämtland är ett givet stopp för de som jagar riktigt grov abborre. Här har det dragits upp många exemplar över 2 kilo, och den största som Fiskejournalen känner till är en praktfisk på 2630 (!) gram och 56 centimeter, som Dan Ersbjörs fångade 2010.

Under mellandagarna har dock sjön blivit omskriven av tråkiga anledningar. Det har nämligen skett ett stort läckage vid Hotings värmeverk, där omkring 5 kubik diesel runnit ut från en tank. Hur mycket som läckt ut i Hotingsjön är fortfarande oklart, och Strömsunds kommun har tagit vattenprover som ska analyseras.

– Man hoppas att allt ska gå bra och att det inte kommer ut onödigt mycket i sjön, säger kommunens VA- och renhållningschef Helen Löfgren-Larsson till Mittmedia.

Hon meddelar dock att det ska vara ofarligt för privatpersoner som har Hotingssjön som dricksvattentäkt att dricka sitt vatten.

Läs om stora abborrar från Hotingssjön:

Grym borre på jigg

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta