[/caption] " /> Stort fiskfusk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stort fiskfusk

Vad är det du äter? (Foto: alvxyz/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

En stor andel av den fisk vi äter är felmärkt, detta uppger brittiska BBC. I tron att äta torsk och kolja kanske du i själva verket äter pollock och pangiasus.
Hästköttskandaler har lett till hårdare kontroller av livsmedel. Då har även fiskdisken hamnat under lupp. Enligt BBC finns stora brister och upp till 80 procent av fisken kan vara felmärkt. Lobbygruppen Oceana, som jobbar för hårdare kontroller i fiskbranschen, menar att det finns en risk för hotade arter. Får fiskare upp rödlistad fisk kan de märka om den som en ohotad art, enligt BBC.
– Köper man en fiskprodukt och omsorgsfullt väljer av hälso- eller miljöskäl, så omintetgörs ditt val när fiskeindustrin bara säljer vad de vill sälja, säger Kimbery Warner, forskare vid Oceana.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta