[/caption] " /> Stort fiskfusk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Stort fiskfusk

Vad är det du äter? (Foto: alvxyz/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

En stor andel av den fisk vi äter är felmärkt, detta uppger brittiska BBC. I tron att äta torsk och kolja kanske du i själva verket äter pollock och pangiasus.
Hästköttskandaler har lett till hårdare kontroller av livsmedel. Då har även fiskdisken hamnat under lupp. Enligt BBC finns stora brister och upp till 80 procent av fisken kan vara felmärkt. Lobbygruppen Oceana, som jobbar för hårdare kontroller i fiskbranschen, menar att det finns en risk för hotade arter. Får fiskare upp rödlistad fisk kan de märka om den som en ohotad art, enligt BBC.
– Köper man en fiskprodukt och omsorgsfullt väljer av hälso- eller miljöskäl, så omintetgörs ditt val när fiskeindustrin bara säljer vad de vill sälja, säger Kimbery Warner, forskare vid Oceana.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta