Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Stortorsk från Vaeröy

Rapporterna om enorma torskar i Norge har duggat tätt under våren. Den senaste kommer fårn Marcus Eriksson som kan rapportera in en torsk på 27 kilo från Vaeröy Brygge.
Marcus, som jobbar som fiskeguide på Vaeröy, kan rapportera om ett riktigt gott torskfiske. Ett gäng som var ute häromdagen fick massor av torsk, med en bamse på 139 centimeter och 27 kilo i topp. Alla torskarna var i god kondition och fullproppade med småsej. Den stora torsken togs på en jigg och spottade upp två sejar på vägen upp. Fångstmannen heter Ronny Asplund.
Den som vill veta mera om fisket på Vaeröy kan kolla in Marcus blogg.
Svenne Andersson

Ronny Asplund med en torsk på 139 centimeter och 27 kilo.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta