Stortorsk i södra Östersjön

Det är några år sedan sist, men nu kommer åter rapporter om stortorsk från södra Östersjön. Och vid rodret stod förstås – Ulf Stahre!
I förra veckan kunde vi rapportera om ett sanslöst torskfiske vid norska Söröya. Riktigt den nivån når inte torskfisket här hemma, men rapporterna från Ulf Stahre ger i alla fall hopp om en ljusnande framtid. På två dagars fiske bordades inte mindre än 28 torskar som vägde över tio kilo.
Det var förra helgen som MS Falken hittade rätt i vattnen söder om Abbekås. Efter en rätt klen start på lördagen beslöt Ulf att pröva ett djupt liggande vrak som inte blivit så mycket fiskat under senare år.
Det blev bingo! Gänget ombord hivade stortorsk i ett och innan kväll hade elva torskar ”över målet” synat däck. Tyngst av alla var en pjäs på 19,4 kilo som drogs av Anders Lundgren från Skivarp.
Dagen därpå var det ett danskt kompisgäng som fiskade från Falken och en ny satsning i samma område gav ett ännu bättre resultat om man räknar antal stortorskar, även om toppfisken var något klenare. Den vägde 18,9 kilo och fångades av Kim Välder.
En tillfällighet, eller kanske ett tecken på att torskbeståndet i södra Östersjön håller på att återhämta sig?
Svenne Andersson

Anders Lundgren med största torsken från den lyckade fiskehelgen i södra Östersjön.

Anders Lundgren med största torsken från den lyckade fiskehelgen i södra Östersjön.

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...