Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Stortorsk i södra Östersjön

Det är några år sedan sist, men nu kommer åter rapporter om stortorsk från södra Östersjön. Och vid rodret stod förstås – Ulf Stahre!
I förra veckan kunde vi rapportera om ett sanslöst torskfiske vid norska Söröya. Riktigt den nivån når inte torskfisket här hemma, men rapporterna från Ulf Stahre ger i alla fall hopp om en ljusnande framtid. På två dagars fiske bordades inte mindre än 28 torskar som vägde över tio kilo.
Det var förra helgen som MS Falken hittade rätt i vattnen söder om Abbekås. Efter en rätt klen start på lördagen beslöt Ulf att pröva ett djupt liggande vrak som inte blivit så mycket fiskat under senare år.
Det blev bingo! Gänget ombord hivade stortorsk i ett och innan kväll hade elva torskar ”över målet” synat däck. Tyngst av alla var en pjäs på 19,4 kilo som drogs av Anders Lundgren från Skivarp.

Dagen därpå var det ett danskt kompisgäng som fiskade från Falken och en ny satsning i samma område gav ett ännu bättre resultat om man räknar antal stortorskar, även om toppfisken var något klenare. Den vägde 18,9 kilo och fångades av Kim Välder.
En tillfällighet, eller kanske ett tecken på att torskbeståndet i södra Östersjön håller på att återhämta sig?
Svenne Andersson

Anders Lundgren med största torsken från den lyckade fiskehelgen i södra Östersjön.

Anders Lundgren med största torsken från den lyckade fiskehelgen i södra Östersjön.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta