Årets makrillfiske har på många ställen slagit alla rekord. Från båt och brygga fångas makrill och vill du satsa på stor makrill är hösten rätt tid. " /> Strålande makrillfiske när höstrusket kommer | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige nicander
Grann makrill och knot från strömsatta bottnar i ytterskärgården. Knoten är en av många arter som man får som bifångst när man fiskar makrill vid botten.
Strålande makrillfiske när höstrusket kommer

Årets makrillfiske har på många ställen slagit alla rekord. Från båt och brygga fångas makrill och vill du satsa på stor makrill är hösten rätt tid.

Ingen fisk är så en vanlig fångst på västkusten som makrill. I och med torskens försvinnande har makrillen tillsammans med havsöringen blivit symboler för det kustnära sportfisket. Längs bryggor och pirar, långt in i skärgården fångas det makrill och småbåtsfiskarna har en nästan oändlig tillgång till heta fiskeplatser. Fiskemetoderna varierar och makrill fångas på allt från den traditionella handdörjen till flugfiskeutrustning. Stor makrill fångas oftare på hösten än under sommaren och den går i regel djupare. Här är det oftast båtfiske från ankrad båt som gäller. Prova att meta med sill någon meter ovanför botten. Nappen från stor makrill är ofta försiktiga och kan behöva lite tid på sig när den hugger, så ta det lugnt med mothugget! En lätt vertikalutrustning är perfekt med det här fisket, men var noga med att rullen tål saltvatten och skölj alltid all utrustning som du doppat i havet.  Det verkar som om fisket på stor makrill blir bättre ju längre året går. Jag börjar mitt stormakrillfiske i slutet av augusti och brukar ha bra fiske ända in i november.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta