Brugden är, näst valhajen, världens största fisk. Den äter plankton. Foto: David C Bernvi[/caption] " /> Strandad brugd efterlyses | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Brugden är, näst valhajen, världens största fisk. Den äter plankton. Foto: David C Bernvi
Strandad brugd efterlyses
Brugden är, näst valhajen, världens största fisk. Den äter plankton. Foto: David C Bernvi

Brugden är, näst valhajen, världens största fisk. Den äter plankton. Foto: David C Bernvi

Nu pågår arbetet med att skapa ett DNA-bibliotek för svenska fiskar. Saknas gör bland annat brugden och det enda sättet att få tag på DNA, är ett vävnadsprov.
Om du råkar snubbla över en strandad brugd, då ska du omedelbart höra av dig till Naturhistoriska Riksmuseet. Och du lär märka om du gör det. Brugden är nämligen en av havets absolut största fiskar och kan bli 12-13 meter lång. Det är en planktonätande haj med ett enormt gap.
Chansen att du snubblar över en brugd är störst under sommar och höst och om du befinner dig runt Fjällbacka på Västkusten.

Varför DNA-bibliotek
Den svenska DNA-nyckel som håller på att skapas, ska användas för att identifiera till exempel tullbeslag, livsmedelsprover eller vid andra tillfällen då endast delar av djuret förekommer. Eftersom brugden är sällsynt och inte bör fiskas, hoppas man nu på en strandat exemplar.

Foto: David C Bernvi

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
25 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta