[/caption] " /> Strandäng restaureras på Värmdö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Strandäng restaureras på Värmdö

Genom att vassen klipps ner och tas bort skapas lekmöjligheter för gädda. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Som en del av BalticSea2020-projektet ”Levande kust”, restaurerar nu Sportfiskarna en strandäng vid Lugnet på Värmdö.
Strandängen har under lång tid vuxit igen av mycket tät vass vilket gjort att fisk inte kunnat nå området för lek. Nu har ungefär två hektar vass klippts och kommer i dagarna att transporteras bort från området. Förhoppningsvis kan vi i under våren se de första gäddorna leka i det grunda vattnet.
Strandängar som översvämmas på våren är precis som våtmarker högklassiga gäddleksplatser. Anledningen är att det grunda och solexponerade vattnet tidigt värms upp under våren. Det varma vattnet producerar mycket smådjur och de tidigt kläckta gäddynglen får med det rika matförrådet en bra start på livet.
Strandängarna hölls förr öppna genom återkommande slåtter eller av betande djur. Det rationaliserade jordbruket med färre frigående djur och djurfoder som odlas på åkermark har tillsammans med bland annat övergödningen lett till att många strandängar vuxit igen. Detta har drabbat en lång rad växter och djur och däribland gäddan.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta