[/caption] " /> Strandäng restaureras på Värmdö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Strandäng restaureras på Värmdö

Genom att vassen klipps ner och tas bort skapas lekmöjligheter för gädda. (Foto: Micael Söderman)

Sportfiskarna:
Som en del av BalticSea2020-projektet ”Levande kust”, restaurerar nu Sportfiskarna en strandäng vid Lugnet på Värmdö.
Strandängen har under lång tid vuxit igen av mycket tät vass vilket gjort att fisk inte kunnat nå området för lek. Nu har ungefär två hektar vass klippts och kommer i dagarna att transporteras bort från området. Förhoppningsvis kan vi i under våren se de första gäddorna leka i det grunda vattnet.
Strandängar som översvämmas på våren är precis som våtmarker högklassiga gäddleksplatser. Anledningen är att det grunda och solexponerade vattnet tidigt värms upp under våren. Det varma vattnet producerar mycket smådjur och de tidigt kläckta gäddynglen får med det rika matförrådet en bra start på livet.
Strandängarna hölls förr öppna genom återkommande slåtter eller av betande djur. Det rationaliserade jordbruket med färre frigående djur och djurfoder som odlas på åkermark har tillsammans med bland annat övergödningen lett till att många strandängar vuxit igen. Detta har drabbat en lång rad växter och djur och däribland gäddan.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta