Strandängar restaureras runt Paviken

Kor håller strandängarna öppna, här får de nya betesmarker. (Foto: Lars Vallin)

Kor håller strandängarna öppna, här får de nya betesmarker. (Foto: Lars Vallin)

Sportfiskarna har påbörjat restaurering av strandängarna i Paviken på västra Gotland för att återskapa lekområden för gädda.
Bland åtgärder inom Sportfiskarnas rovfiskprojekt har tidigare rapporterats om vegetationsrensning i två olika områden på Gotland, i Kronviken strax norr om Visby och i Lergravsviken på norra Gotland.
Nu har Sportfiskarna också påbörjat restaurering av de forna strandängarna i Paviken på västra Gotland. Paviken, en avsnörd gammal havsvik och vikingahamn, är idag ett 76 hektar stort naturreservat bestående av både värdefulla land- och vattenmiljöer. Sjön ingår även i Natura 2000-nätverket. I likhet med många andra slättlandssjöar växer Paviken igen och igenväxningstakten har accelererat sen 70-talet. Mäktiga och kompakta vassområden breder ut sig i stora delar av sjön och områden lämpliga för exempelvis gäddlek minskar i omfattning.
– I en första etapp för att försöka bromsa en negativ utveckling har vi inom rovfiskprojektet, tillsammans med markägare runt sjön och i samarbete med länsstyrelsen, påbörjat vassklippning i anslutning till Idåns utlopp i sjön, berättar Lars Vallin, biolog i Rovfiskprojektet.
På strandängarna lekte tidigare gäddan i stora mängder men vassen har nu växt sig allt för tät och kompakt för att vara lämplig som lekmiljö. När vassen klippts bränns den på plats och de betande djuren har sedan direkt sökts sig ut i de nyklippta delarna.
– Gädda och betande djur är en bra kombination och förhoppningen är att vi nästa vår åter kan se gäddan i lektagen med ryggarna över vattenytan på de översvämmade och betade strandängarna, avslutar Lars Vallin.
Insatserna görs genom projektledning från Sportfiskarna med oumbärlig hjälp från markägare intill sjön och med finansiering via Länsstyrelsen, LOVA- och LONA-stöd.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...