[/caption] " /> Strane å – ett miljöbrott | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Strane å – ett miljöbrott

Strane å är nu återställd och havsöring leker återigen på platsen. (Foto: Anders Nicander)

Nu har domen fallit över den Orustbo som byggde ett minikraftverk vid Strane å. Enligt tidningen Bohuslänningen döms han till 105 000 kronor i böter.
Hösten 2010 besökte Fiskejournalens medarbetare Anders Nicander Strane å för att dokomentera öringleken. Han möttes då av en totalförstörd å, den gamla kvarnbyggnaden och vandringsvägen förbi den var raserad och ån nedanför hade rätats ut till ett livlöst dike.
Det visade sig snart att byggnationen saknade tillstånd varpå länsstyrelsen upprättade en anmälan om miljöbrott. Nu döms han för miljöbrott av tingsrätten och får böta 105 000 kronor.
Läs tidigare notiser om Strane å.
Mer läsning på bohuslaningen.se
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta