Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Strane å överklagat

Strane å blev riksbekant sedan vattenägaren på börjat ett olovligt bygge av ett minikrafteverk i den lilla ån. Nu har markägaren överklagat med hänvisning till att det är företaget Kajaklagret AB som utför arbetet.
Skövlingen av Strane å var något av en följetong i media tidigare i höst sedan Fiskejournalens medarbetare avslöjat att det byggdes ett kraftverk i ån. Strane å anses var ett av de allra vikigaste vattendragen för havsöringen på Orust. Lässtyrelsen i Västra Götaland förbjöd omgående fortsatt verksamhet på platsen och ett vite på 200 000 ålades markägaren om han inte återställde ån innan första december. Årets lek räddades genom att länsstyrelsen lyfte lekfisken förbi kraftverksbygget.
Nu har markägaren Thomas Åhlberg överklagat länsstyrelsens beslut med hänvisning till att det är Kajaklagret AB som bedrivit verksamheten med byggandet av ett minikraftverk. Detta har medfört att länsstyrelsen förbjudit Kajaklager AB att fortsätta byggnationen i Strane å och flyttat fram datumet då ån ska vara återställd.
Kajaklagret AB ägs av Thomas Åhlberg.
Anders Nicander

Skandalen kring skövlingen av Starane å växer. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta