Strane å blev en symbol för övergreppen på våra vattendrag när vattenägaren på eget bevåg började bygga ett vattenkraftverk. Efter turer i flera rättsinstanser ska nu ån återställas. " /> Strane å räddad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Strane å räddad

Strane å blev en symbol för övergreppen på våra vattendrag när vattenägaren på eget bevåg började bygga ett vattenkraftverk. Efter turer i flera rättsinstanser ska nu ån återställas.
Det var i september 2010 som Fiskejournalens reporter, i färd med att fotografera lekvandrande havsöring, upptäckte det olagliga kraftverksbygget i den lilla Strane  å på Orust. Tilltaget anmäldes till Länsstyrelsen och det mediala intresset var mycket stort och snart blev den lilla ån en rikskändis. På Fiskejournalens hemsida rapporterade vi löpande om utvecklingen vilket gav genljud på många andra nätsidor och Facebookgrupper bildades för att samla de som ville rädda ån.
Strane å är ett av Orusts viktigaste vattendrag för reproduktionen av havsöring och känd för sina fina kultur- och miljövärden. Det är därför med stor glädje vi kan konstatera att ån, enligt Miljööverdomstolens dom, ska återställas i ursprungligt skick.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta