[/caption] " /> Strategi för att skydda Europas vatten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Strategi för att skydda Europas vatten

Handlingsplanen ”A Blueprint to Safeguard Europe’s Water Resources” slår fast att det krävs mer av medlemsländerna för att komma tillrätta med både gamla och nya problem. (Foto: Morgan Fihn)

Mer än hälften av EU:s kustvatten, sjöar och vattendrag har inte god ekologisk status.  Nu presenterar EU-kommissionen ett förslag till strategi för att skydda Europas vatten.
– Mycket har förbättrats de senaste åren men situationen är fortfarande bekymmersam och påverkan på vattnet ökar. Översvämningar blir vanligare och vattenbristen sprider sig i Europa. Den nya strategin eller handlingsplanen innehåller flera viktiga åtgärdsförslag,
säger Anneli Harlén,

För Sveriges del ser det något bättre ut för sjöar och vattendrag, men det är ändå ungefär 40 procent som inte har en god ekologisk status.
Arbetet med att ta fram en ny strategi för att skydda EU:s vatten har pågått en längre period. Bland annat har Europeiska miljöbyrån tagit fram en rapport om hur situationen ser ut i dag och vad som hotar kvaliteten och tillgången på vatten i framtiden samt förslag på vilka satsningar som bör göras. Det har även gjorts en ordentlig genomgång av nuvarande lagstiftning och därefter har man identifierat var det finns brister.
– EU-kommissionens förslag till handlingsplan är ingen universallösning men den ger medlemsländerna en verktygslåda med olika verktyg för att komma tillrätta med problemen, säger Anneli Harlén.
EU:s ramdirektiv för vatten, det så kallade vattendirektivet, slår fast att medlemsländerna ska skydda och återställa rent vatten i Europa och säkerställa en långsiktig och hållbar vattenanvändning. Målet är att alla vatten ska ha uppnått god ekologisk status senast 2015.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta