Abborrfisket i centrala Malmö är glödhett just nu. Längs kajerna trängs sportfiskare om de bästa platserna. Under vattenytan är trängseln ännu större - där av huggvilliga abborrar i megaformat! " /> Streetfiska höstabborren i Malmö! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Pierre med grann höstabborre på knappa kilot från Malmö kanal Foto: Kalle Westberg
Streetfiska höstabborren i Malmö!

Abborrfisket i centrala Malmö är glödhett just nu. Längs kajerna trängs sportfiskare om de bästa platserna. Under vattenytan är trängseln ännu större – där av huggvilliga abborrar i megaformat!
Är förutsättningarna bra så kan stor fisk fångas på de flesta platser längs kanalen under senhösten. Mer krävande blir fisket när de två avgörande faktorerna, vattenstånd och siktbarhet inte är optimala.
– Högt vattenstånd och grumligt vatten är klart bäst. Det gör abborrarna mer aktiva och mindre skygga, berättar Pierre Cardoso från South End Anglers och rekommenderar appen ViVa för att hålla koll på vattennivåerna.
Pierre fiskar mycket i centrala Malmö och anser att abborrfisket först kommer igång när vattentemperaturen är under 10 grader.
-Fiskar jag abborre i kanalen på sommaren är det bara för att stilla fiskeabstinensen, berättar Pierre.

Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet…

Höst och vår är alltså det som gäller, eftersom isen ofta begränsar fisket vintertid. Pierre öppnar draglådorna och visar sina hetaste beten för höstabborren

– Vi fiskar nästan bara drop-shot. Det är grymt effektivt och man fastnar inte så lätt i botten och växtlighet. Och framförallt – abborrarna här älskar det, berättar Pierre entusiastiskt och håller upp några Darts splittails som alltid brukar leverera.

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten    Foto: Hans Hällman

Darts splittails är riktigt abborrgodis på hösten (Foto: Hans Hällman)

Lätta sänken på 10 gram är lagom i den relativt grunda och långsamt rinnande kanalen.
– Ibland fiskar vi också med jigg. Det kan vara bäst när man hittat ett stim och vill rikta fisket mot de största fiskarna, berättar Pierre.
En favoritjigg i sådana lägen är Gunki shad red ghost. Pierre fiskar med lätt haspelutrustning och 0,10 mm flätlina, vilket ger härlig kontakt och spännande drillningar.
– Abborren här är inte stationär utan ger sig ut i havet på sommaren för att växa sig stark. Det märks när man krokat stor fisk. De bjuder på helt grymma fajter, avslutar Pierre.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta