Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Stumhugg i Grand Slam

Det börjar ramla in en hel del anmälningar till årets Grand Slam Cup. Första gösen i årets tävling är en riktig skönhet som klarade kvalgränsen på 4 kilo med god marginal.
Patrik Carlsson var ute på Kyrksjön med några goda vänner. De fokuserade på gös, men de stora lyste till en början med sin frånvaro.
– Efter några timmar klev den magiska gösen på. Ett riktigt stumhugg, som Patrik uttrycker det.
Den mycket vackra gösen vägde 7660 gram och fick givetvis simma tillbaks. En förutsättning för att få anmäla sin fångst i Grand Slam Cup.
Morgan Fihn

Så här glad blev Patrik Carlsson när han klarade kvalgränsen i Grand Slam Cup.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta