Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Succé för 8-fjordar

Fisken är på väg tillbaka i fjordarna i södra Bohuslän. (Foto: Anders Nicander)

Projekt 8-fjordar i södra Bohuslän visar att man efter bara några år med förbud mot fiske med mängdfångande redskap får mer fisk i havet. Havsöringfisket och fisket efter storvuxen piggvar är fantastiskt bra och den helt fredade torsken visar svaga tecken på att vara på väg tillbaka.
Fjordarna innanför Tjörn och Orust var en gång fantastiska vatten. Ett brutalt överfiske raderade sedan ut bestånd efter bestånd. Med projekt 8-fjordar startade man ett arbete med att få tillbaka fisken i fjordarna. I ett par områden är fiske helt förbjudet annars gäller förbud mot fiske med allt annat än krok och burar.
Den fantastiska utvecklingen av havsöringbeståndet och det fina beståndet av piggvar är lysande exempel på hur väl förvaltade vattenområden kan utvecklas och åtminstone delvis få tillbaka sin forna glans. Torsken som förr var symbolen för fisket i fjordarna har åter börjat visa sig. Från att ha betraktats som utrotad dyker den upp som bifångst. Torsken är precis som koljan och blekan helt fredade från fiske.

Men många problem kvarstår. När den ekologiska balansen väl är rubbad får man effekter som i sig kan göra det svårare för havet att läka. Så här säger projektledaren för 8-fjordar, Niclas Åberg, till Nyheterna P 4 Väst:
– Det var förut den dominerande stora rovfisken som höll efter småfiskar och såg till att det var balans i ekosystemet. Som det är nu så äter småfiskarna upp för mycket av de små kräftdjuren som normalt skulle äta upp de fintrådiga algerna som samlas i vikar och gör att det blir geggigt och kleggigt.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta