Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Succé för 8-fjordar

Fisken är på väg tillbaka i fjordarna i södra Bohuslän. (Foto: Anders Nicander)

Projekt 8-fjordar i södra Bohuslän visar att man efter bara några år med förbud mot fiske med mängdfångande redskap får mer fisk i havet. Havsöringfisket och fisket efter storvuxen piggvar är fantastiskt bra och den helt fredade torsken visar svaga tecken på att vara på väg tillbaka.
Fjordarna innanför Tjörn och Orust var en gång fantastiska vatten. Ett brutalt överfiske raderade sedan ut bestånd efter bestånd. Med projekt 8-fjordar startade man ett arbete med att få tillbaka fisken i fjordarna. I ett par områden är fiske helt förbjudet annars gäller förbud mot fiske med allt annat än krok och burar.
Den fantastiska utvecklingen av havsöringbeståndet och det fina beståndet av piggvar är lysande exempel på hur väl förvaltade vattenområden kan utvecklas och åtminstone delvis få tillbaka sin forna glans. Torsken som förr var symbolen för fisket i fjordarna har åter börjat visa sig. Från att ha betraktats som utrotad dyker den upp som bifångst. Torsken är precis som koljan och blekan helt fredade från fiske.

Men många problem kvarstår. När den ekologiska balansen väl är rubbad får man effekter som i sig kan göra det svårare för havet att läka. Så här säger projektledaren för 8-fjordar, Niclas Åberg, till Nyheterna P 4 Väst:
– Det var förut den dominerande stora rovfisken som höll efter småfiskar och såg till att det var balans i ekosystemet. Som det är nu så äter småfiskarna upp för mycket av de små kräftdjuren som normalt skulle äta upp de fintrådiga algerna som samlas i vikar och gör att det blir geggigt och kleggigt.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta