Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Succé för Laxfestivalen

Det var en riktigt bra idé att återstarta Laxfestivalen i Karlshamn. Vädret var strålande, många och stora laxar vägdes in och stämningen var på topp.
Peter Svensson och hans medhjälpare bakom den nystartade Laxfestivalen går omkring och myser i dag, när de summerar en synnerligen lyckad tävling. Alla tre dagarna gynnades av fint väder, laxarna fanns på plats och lät sig fångas.
Laxfestivalen innehöll, som vanligt, flera tävlingar i tävlingen. Dels handlar det om att fånga största laxen. Det gjorde Daniel i Team Roadrunner med en bjässe på 18,36 kilo. Så ingår ett Europamästerskap, som avgörs under de första två tävlingsdagarna. Den fina pokalen togs av rutinerade Team Regal från Stockholm. Slutligen handlar det om lagtävlingen och där lyckades Team Båtsman, Ryd klämma sig förbi Regal under sista dagen. Trea, i den mycket jämna lagtävlingen, kom ett annat superkänt trollingteam, Team Extreme från Skövde.
Totalt fångades 60 laxfiskar under de tre dagarna, vilket får anses som ett mycket bra resultat.
Laxfestivalen återkommer säkert nästa år – och då troligen med många fler deltagande team.
För fler resultat och bilder se Laxfestivalens hemsida.
Svenne Andersson

Rutinerade Team Regal landade många fina laxar och blev Europamästare på kuppen.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta