Sportfiskarna har meddelat att de ska öppna ett regionkontor i Jämtland. Och det var verkligen på tiden, tyckte många av de hundratals personer som besökte tisdagens fiskeevent på Storsjöteatern i Östersund. " />
Annons
Succé i Östersund när Sportfiskarna vandrar norrut | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ingemar Näslund, populär föreläsare i Östersund. Foto: Anders Lundin
Succé i Östersund när Sportfiskarna vandrar norrut

Sportfiskarna har meddelat att de ska öppna ett regionkontor i Jämtland. Och det var verkligen på tiden, tyckte många av de hundratals personer som besökte tisdagens fiskeevent på Storsjöteatern i Östersund.

Hundratals personer kom till Sportfiskarnas event. Foto: Anders Lundin

Lokalen var proppfull av nyfikna fiskevänner när Sportfiskarna bjöd in till fiskekväll i Östersund, där de bland annat berättade om sina planer på att etablera sig i norra Sverige.

Jämtland är på många sätt redan en kunskapsbas när det kommer till sportfiske, och är det län som tar emot flest fisketurister per år. En av de största fiskeprofilerna i Östersund är författaren och fiskbiologen Ingemar Näslund, och han höll en föreläsning kring klimatutvecklingens påverkan på fiskbestånden, där han balanserade föredömligt mellan humor och kunskapsspridning.

Rödingen ligger risigt till, abborren gynnas, men insekterna kan ha svårt att hänga med i fiskbeståndsutvecklingen, var några av slutsatserna när det handlar om att vattnet blir varmare. Besökarna fick också se Micke Sundbergs och Anders Dahléns film om de mytomspunnna storöringarna i Storsjön, där det visade sig att sagorna om 15-kilosöringarna faktiskt var sanna.

På plats fanns även Sportfiskarnas Oscar Trowald för att föreläsa om Sveriges största gäddor genom tiderna, både sådana som i efterhand visat sig vara fake news, och sådana som klarat granskningen och hamnat på rekordlistorna. Det delades även ut ett stipendium på 20 000 kronor till Kjell Johansson, som i många år arbetat med flitigt med Unga Sportfiskare i Jämtland.

Var Sportfiskarnas nya kontor ska placeras i Jämtland står inte riktigt klart, utan det blir klart när det avgörs vilka som får de utannonserade tjänsterna.

– Det är många här i kväll, och det är även många som har sökt de här tjänsterna, summerade en nöjd Joel Norlin från Sportfiskarna.

Läs fler nyheter från Norrland:

Är detta Sveriges största hyllning till laxen?

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta