Ronneby kommun planerar ett annorlunda grepp för att få fiskarna förbi Snittingsdammen i Bräkneån. Det handlar om en tunnel, som dessutom kan suga upp fiskarna. " /> Sugande tunnel kan lösa fiskvandring i Bräkneån | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Kan fiskarna i Bräkneån lockas igenom en sugande tunnel? Foto: Martin Falklind
Sugande tunnel kan lösa fiskvandring i Bräkneån

Ronneby kommun planerar ett annorlunda grepp för att få fiskarna förbi Snittingsdammen i Bräkneån. Det handlar om en tunnel, som dessutom kan suga upp fiskarna.

Det är Sydöstran som rapporterar om den ovanliga lösningen för fiskvandring i Bräkneån.

Tunneln planeras att byggas genom att ett rör läggs i marken så fiskarna kan ta sig förbi Snittingsdammen i Bräkne-Hoby. I tunneln ska det också finnas en sugfunktion som gör att fiskarna sugs upp genom röret.

Enligt kommunens vice kommunalråd Kenneth Michaelsson (C) finns det inte någon motsvarande fisketunnel i hela landet. Ronneby kommun har avsatt totalt 6 miljoner kronor till upprustning av dammanläggningen, och ska nu utreda om denna vandringstunnel är möjlig att bygga.

Läs om nyheter för sportfiskare:

Stora förväntningar på den nya digitala Fiskekartan

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta