Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Mathias Arnham
Sugen på gäddfluga inför säsong 2014?

Gäddfluga har länge varit en bubblare som fiskemetod, men inför 2014 spås företeelsen explodera. Möt Herr Gäddfluga själv, Niklaus Bauer ombord på Fiskekryssningen och få inspiration.
Med tanke på att gäddan hör till en av våra vanligaste och mest storvuxna fiskar samt att fluga är ett roligt, följsamt och nervdallrande sätt att fånga fisk på, så borde gäddflugfiske vara den ultimata kombinationen.
Niklaus Bauer har utvecklat denna teknik under många år och anses idag som en av Sveriges skickligaste gäddflugfiskare och flugbindare. På Fiskekryssningens lördag kommer han att hålla en workshop i gäddflugor klockan 12-14 där målet är att varje deltagare skall lämna lokalen med en hållbar och vacker gäddfångare i handen.
Han kommer också att finnas i Fly-Dressings monter på mässområdet.
Anmälan till workshop? Maila maria.alander@aller.se

Schema
Mer om fiskekryssninegn
bauer 424

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta