Patriks 131 centimeters-gädda inviger det nya året. Det borgar för ett grymt fiskeår.[/caption] " /> Supergädda från Värmland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Supergädda från Värmland
Patriks 131 centimeters-gädda får inviger det nya året. Det borgar för ett grymt fiskeår.

Patriks 131 centimeters-gädda inviger det nya året. Det borgar för ett grymt fiskeår.

Första dagen på året blev en minnesvärd dag för Patrik och hans fiskekompisar. Efter några timmars fiske låg drömgäddan på isen och måttbandet kunde rullas ut till hela 131 centimeter.
Patrik Mittonen hade tidigare vertikalfiskat på sjön men nu var det dags för att testa ismete. Ett gäng ismetespön tacklade med mört var receptet för dagen och efter några landade snipor var det helt plötsligt tvärstopp när ett av spön löste ut.
– Efter femton minuters fajt såg vi det brutalt stora huvudet. Jag försökte ta henne om nacken men handen nådde inte runt. Jag fick sedan in handen bakom gälarna och kunde dra upp henne ur hålet, berättar Patrik.

Fisken mätte hela 131 centimeter och drog ner vågen till osannolika 16200 gram. Efter en snabb avkrokning och några bilder återutsattes fisken. Patrik har ännu inte bestämt om han ska registrera fångsten men han kan avslöja att fisken är fångad i en liten värmländsk sjö.
Läs mer om fiskebravaden på Team Mittonens blogg.

Mathias Larsson

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta