Surhaj – ett hot mot hajen?

Idag lägger man hajen i en plastback och skottar över grus och sand. När hajen är "färdig" har den en hård skorpa runt sig, som man skär bort innan det köttet skärs i pyttesmå snacksbitar.

Att äta surhaj är en tradition när man besöker Island. Men hotar inte denna tradition den sjunkande populationen av Håkärring? Tydligen inte, för runt Island har hajarna ökat på sistone.
Ett land där där människor dödar hajar, låter dem ruttna och sedan äter dem tillsammans med stark sprit – så beskriver webbsidan Sharknews landet Island. Men de konstaterar också att hajpopulationerna faktiskt har ökat med 400 procent runt ön. En mycket ovanlig trend i dagens hav. Det finns i dagsläget inga tydliga förklaringar till ökningen. Det kan vara att haven har blivit varmare och att hajarna hittar bra med föda runt Island.

För att tillreda en surhaj, gräver man ned den i sand och grus och låter den ligga i sex till tolv veckor.

Att Islänningarna serverar den näst intill oätliga, traditionella rätten surhaj till turister, verkar alltså inte påverka populationen på ett allvarligt sätt. Det är  inte i första hand islänningarna själva som äter denna vedervärdiga rätt längre, utan en del av alla de elva miljoner turister som kommer till ön och vill kryssa av upplevelsen att äta surhaj och skölja ner den med en snaps. För att tillreda en surhaj, gräver man ned den i sand och grus och låter den ligga i sex till tolv veckor.

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...