Surhaj – ett hot mot hajen?

Idag lägger man hajen i en plastback och skottar över grus och sand. När hajen är "färdig" har den en hård skorpa runt sig, som man skär bort innan det köttet skärs i pyttesmå snacksbitar.

Att äta surhaj är en tradition när man besöker Island. Men hotar inte denna tradition den sjunkande populationen av Håkärring? Tydligen inte, för runt Island har hajarna ökat på sistone.
Ett land där där människor dödar hajar, låter dem ruttna och sedan äter dem tillsammans med stark sprit – så beskriver webbsidan Sharknews landet Island. Men de konstaterar också att hajpopulationerna faktiskt har ökat med 400 procent runt ön. En mycket ovanlig trend i dagens hav. Det finns i dagsläget inga tydliga förklaringar till ökningen. Det kan vara att haven har blivit varmare och att hajarna hittar bra med föda runt Island.

För att tillreda en surhaj, gräver man ned den i sand och grus och låter den ligga i sex till tolv veckor.

Att Islänningarna serverar den näst intill oätliga, traditionella rätten surhaj till turister, verkar alltså inte påverka populationen på ett allvarligt sätt. Det är  inte i första hand islänningarna själva som äter denna vedervärdiga rätt längre, utan en del av alla de elva miljoner turister som kommer till ön och vill kryssa av upplevelsen att äta surhaj och skölja ner den med en snaps. För att tillreda en surhaj, gräver man ned den i sand och grus och låter den ligga i sex till tolv veckor.

Publicerad: 03 April 2016
Av: Fiskejournalen