Experter varnar nu för att flera vattendrag i landet kan drabbas av fiskdöd. När grundvattennivåerna sjönk i somras bröts nämligen stora mängder organiskt material ner i grundvattentäkternas kantzoner, och med höstregnen kan detta material forsa ut i vattendrag och sjöar och orsaka surstötar, rapporterar både Sveriges Radio och Dagens Nyheter. " />
Annons
Surstöt kan hota fiskbestånd | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Kraftiga regn kan leda till surstötar i höst.
Surstöt kan hota fiskbestånd

Experter varnar nu för att flera vattendrag i landet kan drabbas av fiskdöd. När grundvattennivåerna sjönk i somras bröts nämligen stora mängder organiskt material ner i grundvattentäkternas kantzoner, och med höstregnen kan detta material forsa ut i vattendrag och sjöar och orsaka surstötar, rapporterar både Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

– Det blir en surstöt, en puls av lågt pH-värde, säger Hjalmar Laudon, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, till Dagens Nyheter.

Han säger att de väldigt låga pH-värdena kan vara skadliga för både bottenfauna och fisk, i synnerhet ädelfiskar som öring och lax.

– Sådana här episoder kan leda till kraftig fiskdöd. Det har man sett tidigare i exempelvis Norge, konstaterar Hjalmar Laudon.

Läs hela artikeln här!

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En del av Shimanos svenska team, från vänster: Carl Sterner, Heikki Turunen, Juha Penttilä, Mats Lagerkvist, Adam Davies, Andreas Rasmussen och Jonathan Bjurstam.
Shimano satsar på fisket i Norden – tar över försäljning

Nästa år är det 100 år sedan varumärket Shimano grundades. Nu kommer beskedet att företaget etablerar sig på nordisk mark och även tar över försäljningen av Shimano fiske.

Snacket om Shimanos satsning i Norden har redan pågått ett tag, och för branschen är det alltså ingen större överraskning att det nu blir officiellt. Det handlar alltså om att Shimano Nordic tar över försäljningen av Shimano fiske i Norden, med bland annat målsättningen att erbjuda sina kunder ett större sortiment.

Ett nytt så kallat ”showroom” står redan klart i Uppsala, och en rad nya medarbetare har installerat sig. På det svenska kontoret finns Carl Sterner, säljchef för fiske i Norden; Jonathan Bjurstam, marknadskoordinator; Jesper Wedin, säljare; samt Mats Lagerkvist, kundsupport och innesälj, meddelar Shimano genom ett pressmeddelande.

Även på Shimanos lokala säljkontor i Norge, Finland och Danmark utökas teamen med nya kollegor med inriktning på fiske.
– Det tog förstås tid att hitta rätt personer, men snart är alla på plats. Samtliga har ju redan en gedigen fiskebakgrund, men vi längtar efter att få bekanta oss med branschen utifrån vår nya roll. Vi ser verkligen fram emot att få lära oss mer om kundernas förutsättningar och behov och tillsammans komma fram till rätt support för dem. Det är superviktigt för oss, säger Carl Sterner i pressmeddelandet.

Målet är också att ”den lokala närvaron kommer även att ha betydelse för marknadsföringen mot slutkonsument, där Shimano kan vara mer lyhörda och anpassningsbara för trender och efterfrågan – oavsett om det gäller produkter eller verksamhet”.

Du kanske även gillar detta