Fredrik Jadeland från Bromölla kan stoltsera med att ha tagit en sutare på jigg. " /> Sutare på jigg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Sutarsäsong brukar vara på sommaren, men denna fisk valde att ta en jigg 6 mars. Bild: Storfiskregistret
Sutare på jigg

Fredrik Jadeland från Bromölla kan stoltsera med att ha tagit en sutare på jigg.
Det är kanske inte vad man väntar sig första veckan i mars och när man har satt på en jigg, men en fin sutare på 3,3 kilo var det som satt på Fredriks krok, rapporterar Sportfiskarnas storfiskregistrator Nicka Hellenberg.
– Sutare i början av mars tillhör inte vanligheterna, men bevisar att de är aktiva en stor del av året. Och det visar även att man ibland nog bör tänka utanför boxen när det gäller fiskemetoder och beten, säger Nicka Hellenberg som själv är en ivrig metare och nog aldrig provat jigg på sutare.
Fredrik fiskade i den småländska Hossmoån, annars känd för bland annat grov abborre och braxen. Sutaren som mätte 57 centimeter högg på en jigg tacklad med en så kallad Carolina rigg. Fredrik anmälde föredömligt sutaren till Sportfiskarnas Storfiskregister

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta