Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Svårfiskat i PNC

I helgen avgjordes den anrika havsfisketävlingen PNC, Pater Noster Cup. Hårt väder tvingade teamen att fiska i Gullmaren där fisket är en skugga av sitt forna jag.
Svenska havssportfiskare är verkligen imponerande. Trots att fiskevattnen är sargade av ett alldeles för intensivt yrkesfiske lyckas man hela tiden hitta en väg framåt. Resultatet i årets PNC visar att man trots riktigt uselt väder med hård vind lyckas skrapa i hop elva godkända arter. Största fisk blev en havsöring på 1,7 kilo. Roligast nyhet är att det i samband med och under tävling kommit upp några små rödspättor. Rödspättan var förr mycket vanlig i fjordarna, men är numera i stort sett försvunnen.
Mer info hittar du på arrangören GHFK:s hemsida som du hittar HÄR
Anders Nicander

Rödspätta var en av arterna som fångades under PNC: (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
57 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta