Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svårflirtad 100-klubbare

En gädda väl värd att kämpa för. Henric Sandeen fick sin 100-klubbare vid Blekinges kust.

Henric Sandeen från Oskarshamn ger sig inte i första taget. En riktigt fin gädda följde hans bete vid upprepade tillfällen utan att hugga. Dagen efter återvände han tillbaks och lyckades lura gäddan. Den mätte 112 centimeter och självklart anmäler han fångsten till 100-klubben.
Det blev ett spinnerbait som lurade den svårflirtade gäddan vid Blekinges kust. Henric Sandeen hade gått bet dagen innan, men skam den som ger sig. Han ankrade upp på samma plats och fiskade av området under tio minuter – utan resultat.
– Jag bytte till ett spinnerbait och kastade ut. När betet var 1,5 meter från båten, så kom hon från botten och klippte betet, berättar Henrik.
Här kan du läsa mer om 100-klubben.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta