Svårt att välja rätt fisk

Fördelen med att vara sportfiskare, är att du kan avgöra om fisken bör gå tillbaka i vattnet eller lämpar sig att bli mat. Foto: WWF

På bara 40 år har nästan hälften av livet i haven försvunnit. En viktig orsak är det omfattande och pågående överfisket. Om dem som inte sportfiskar sin fisk själv, är det inte lätt att få information om fisken de köper är hotad eller inte.
Flera viktiga arter som haj, tonfisk och den för oss så viktiga torsken riskerar att fiskas ut och försvinna. Det påverkar inte enbart de enskilda fiskarterna utan riskerar att rubba hela ekosystem i haven. Resultatet kan leda till allvarliga följder för våra möjligheter att få mat, syre och jobb runt hela jorden. För att stoppa denna utveckling är det viktigt att vi som konsumenter inte fortsätter att äta fisk som är på väg att bli utfiskad eller som fiskats på ett skadligt sätt för miljön.

Resultatet kan leda till allvarliga följder för våra möjligheter att få mat, syre och jobb runt hela jorden.

Men det är svårt för svenskarna att välja hållbar fisk när de går på restaurang. En undersökning från Världsnaturfonden WWF visar att två av tre konsumenter är osäkra på om fisken de ätit det senaste halvåret varit miljömärkt. Samma undersökning pekar på att konsumenterna vill välja bättre fisk och efterfrågar tydligare märkning av restaurangerna.
– Det måste bli enklare för konsumenterna att välja rätt fisk. För det krävs tydligare information på restaurangerna så att man som kund kan se om fisken man väljer är miljömärkt. Restauranger måste ta ansvar och kan inte fortsätta att slarva med informationen om den fisk de erbjuder, säger Inger Näslund, expert på havs-och fiskefrågor på WWF.
I dag drar WWF igång en kampanj för att rädda världens hav. Läs mer.

Publicerad: 15 September 2016
Av: Fiskejournalen