Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Utsättning av smolt i Dalälven. Foto: Älvkarleby Sportfiske
Svart på vitt: Så mycket mer vild smolt överlever

Nu kommer en rapport som bekräftar det som många hävdat. Det är en enorm skillnad i överlevnaden hos vild laxsmolt och odlad smolt, visar studier från Dalälven.

Det hela blir svart på vitt i forskningsresultaten, som nu presenteras av SLU och länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala län.
Under tre års tid har det utförts försök med radio och akustisk telemetri i Dalälven, där just överlevnad av smolten under deras nedströmsvandring mot havet har kontrollerats. Det visade sig att 60–68 procent av vild laxsmolt fångad i Kungsådran i Älvkarleby överlevde. Den smolten hade satts ut 12 kilometer upp i Dalälven. Samtidigt överlevde bara 5 procent av odlad smolt en vandring på 8 kilometer genom fjärden från Gålsbo till Torrön i Dalälven.
Det framkommer en stor skillnad i förmågan att klara predation från rovfiskar, men även från skarv och säl.

Vill återintroducera laxen
Den kompensationsutsättning som sker av odlad smolt har stor betydelse för sportfisket, men målsättningen på sikt är att kunna återintroducera lax i Dalälven.
Sportfiskarna kommenterar resultaten så här:
”Sportfiskarna anser att förutsättningarna är goda för att på sikt återskapa vildlaxproduktion högre upp i Dalälven och att detta då bland annat bör kunna skapa förutsättningar för ett attraktivt laxfiske på fler sträckor av älven än i dag. Forskningen om smoltöverlevnad ger resultat som är nödvändiga när man arbetar för att återskapa möjlighet för lek för vildlaxen i Dalälven men kan även hjälpa till att säkerställa ett tillräckligt antal av odlad laxsmolt för att vattenkraftsbolagen ska kunna kompensera för förlusten av vildlaxproduktion”.

Här på Länsstyrelsen hemsida kan du läsa mer om de aktuella smoltstudierna.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta