Svartmunnad smörbult sprider sig

Svartmunnad smörbult, funnen i Bråviken

Svartmunnad smörbult, funnen i Bråviken. (Foto: Susanne Tärnlund/SLU)

I år har den svartmunnade smörbulten (Neogobius melanostomus), en invasiv fiskart, påträffats vid Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) provfisken på tre nya platser längs den svenska ostkusten; i Torhamn i Blekinge,  i Bråviken och denna vecka utanför Muskö i Nynäshamn. Detta skriver SLU i ett pressmeddelande.
Svartmunnad smörbult lever ursprungligen i Kaspiska havet och Svarta havet men har via fartygstrafik spritt sig till Östersjön. Här upptäcktes den först i polska Gdanskbukten 1990 och nu dominerar den det kustnära fisksamhället i området och är även vanlig längs flera kuststräckor i Baltikum.
I Sverige gjordes det första fyndet av arten i Karlskrona 2008. Ett provfiske av SLU:s Kustlaboratorium året därefter visade att arten var väl etablerad i området. Ett enstaka fynd finns rapporterat i Karlshamn samma år och 2010 rapporterades den av sportfiskare i både Göteborgs hamn och Visby hamn. År 2011 kom första rapporten från Klintehamn, Gotland, och i år upptäcktes den alltså på tre nya platser i Sverige.
Den svartmunnade smörbulten har flera av de karaktärer som gynnar en invasiv art. Den är tålig för varierande miljöförhållanden och klarar både temperaturer från -1 °C till + 30 °C och den kan fortplanta sig i både söt- och saltvatten. Den blir könsmogen tidigt och kan under gynnsamma förhållanden leka upp till sex gånger under en säsong och dessutom vaktar hanen boet, vilket ökar överlevnaden av rom och yngel. Vidare är arten revirhävdande och aggressiv och större än de inhemska smörbultarna vilket gör den till en framgångsrik konkurrent.
En risk med den svartmunnade smörbulten är att den kan konkurrera med andra bottenlevande arter som tånglake och svart smörbult om boplatser, och med andra arter som skrubbskädda om föda. Den svartmunnade smörbulten lever som vuxen i Östersjön främst på musslor. Skulle den svartmunnade smörbulten ersätta fiskar, t ex sill och skarpsill som dominerande föda för rovfiskar som torsk kan detta i sin tur generera en förändring i näringsväven. Vilka eventuella effekter detta får på ekosystemet är okänt.
Den svartmunnade smörbulten kan också vara en resurs. I Gdanskbukten utgör svartmunnad smörbult numera den dominerande födan för skarv men också för rovfiskar som torsk och abborre. I sitt ursprungsområde är arten ett viktigt bytesdjur för många kommersiellt fiskade arter men den är också själv sedan länge en vanligt förekommande matfisk.
De flesta fynden av svartmunnad smörbult i Sverige har gjorts av privatpersoner. Genom att rapportera in fynd till Institutionen för akvatiska resursers kustlaboratorium www.slu.se/akvatiskaresurser kan man bidra till att öka kunskapen om främmande arter. Just nu genomför Kustlaboratoriet en enkätundersökning där alla som på olika sätt vistas i, på eller vid den svenska kusten, är välkomna att delta.
Läs mer här:
www.slu.se/svartmunnadsmorbult

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...