svartzonker_notis
Det är många som undrar när resultatet från designtävlingen kommer. Ni kommer få ha lite tålamod till. " /> Svartzonkers designtävling | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Svartzonkers designtävling

svartzonker_notis
Det är många som undrar när resultatet från designtävlingen kommer. Ni kommer få ha lite tålamod till.
Det kommer dröja ett litet tag till då det är många steg som ska gås igenom. Först har vi på Fiskejournalen gjort en grovgallring bland alla 1300 bidragen. Nu har vi skickat de bidragen som klarade första gallringen till ABU och Svartzonker på bedömning. Sedan måste de i sin tur kolla med fabriken om designen är möjlig att göra ur tillverkningssynpunkt. Vissa förslag kan se snygga ut på papper, men av någon anledning blir de inte bra i verkligheten, på en tredimensionell kropp i plast.
Det har varit en fantastisk rolig tävling och vi är glada över alla fina bidrag som har strömmat in. Imponerande kreativitet som finns därute! Ni som är nyfikna får vänta en stund till. Håll ut!

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta