Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
SvD sågar fiskepolitiken

I Svenska Dagbladets söndagskrönika tar tidningens politiske chefredaktör PJ Anders Linder ett kraftigt tag i den fiskepolitik som ödelagt många av världens hav.
PJ Anders tar upp det storskaliga fisket som ett av de värsta exemplen på hur stöd från staten bidra till att utarma naturen. Han skriver ” samtidigt som världens makthavare tävlar i att ha grönast profil, lägger de hundra miljarder dollar om året på att göra månlandskap av havsbottnar och idka rovdrift på skaldjur och fisk”.
Det storskaliga fisket är helt beroende av subventioner för att vara lönsamt. Fisbestånd som är för svaga för att kunna ge en god ekonomisk avkastning kan således utplånas med pengar från skattebetalarna. Sverige är på inget sätt ett undantag från detta vidriga fiske. PJ Anders skriver ” I själva verket envisas välmående länder, EU och Sverige inkluderade, med att satsa inte bara på miljöskydd utan också på aktiv miljöförstöring.”
Anders Nicander

Sverige satsar på aktiv miljöförstöring enligt Svenska Dagbladet. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta