Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Svenberg ljuger

I torsdagens Göteborgs-Posten hävdar Sveriges fiskares riksförbunds ordförande, Henrik Svenberg, att bottentrålning inte är skadligt för miljön. Det är dags att Svenberg avgår från sin post och att Sveriges yrkesfiskeorganisation tar steget in i samtiden.
Henrik Svenberg säger till GP att det inte finns någon entydig forskning som visar att bottentrålning är skadligt för miljön. Ett påstående som är ungefär lika trovärdigt som om en representant för tobaksindustrin skulle hävda att rökning inte är skadligt för din hälsa. Han hävdar också att det inte finns något problem med  överkapacitet i Västkustens fiskeflotta. Detta samtidigt som forskarnas rapporter visar att det inte finns några tecken på att fisken är på väg att komma till baka i de svårt utfiskade kustvattnen.
Att ljuga är sällan bra om man vill framstå som trovärdig och med dessa lögner gör Svenberg den yrkeskår han representerar en stor otjänst och han visar, med all önskvärd tydlighet,  att man inte går i takt med tiden.
Det är dags att avgå, Svenberg. Och det är dags att svenskt yrkesfiske blir en sund och livskraftig del av den tid vi lever i.
Anders Nicander

Henrik Svenberg hävdar att bottentrålning inte är skadligt för miljön. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta