Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svensk Energi anmäls för jäv

Thomas Korsfeldt, före detta generaldirektör Energimyndigheten inringad i blått. Susan Linton, Energimyndigheten eller Svensk Energi? Inringad i rött. (Foto: Morgan Fihn)

I Sverige är det noga att skilja på myndigheter och andra organisationer. Därför är det märkligt att en av Energimyndighetens tjänstemän har gjort en utredning för intresseorganisationen Svensk Energi. Älvräddarna har nu JO-anmält fallet.
I tisdags var det utfrågning i riksdagen om biologisk mångfald kontra vattenkraft. En av talarna var Thomas Korsfeldt, f.d. generaldirektör på Energimyndigheten. På raden bakom honom satt Susan Linton, sekreterare i en utredning beställd av Svensk Energi. Men vem företrädde hon egentligen i riksdagen?
Susan Linton jobbar i ordinarie fall på Energimyndigheten och ska där se till att bland annat Sveriges miljömål efterlevs. Energimyndigheten har dock lånat ut Lintons expertis till Svensk Energi för en utredning om vattenkraftens roll i Sverige. Bland annat skulle utredaren ”föreslå åtgärder för en framtida utveckling av vattenkraften” samt skapa ”bättre incitament för att öka den lokala acceptansen för ny vattenkraft”. Svensk Energi är en ren intresseorganisation för företag som sysslar med elproduktion i Sverige.
Älvräddarna JO-anmäler

Susan Linton säger själv till internettidningen ”Riksdag & Departement” att omständigheterna, med ett öppet utredningsuppdrag och det faktum att hennes tidigare chef var utredaren, gjorde det möjligt att arbeta för Svensk Energi och Energimyndigheten på samma gång.
– Omständigheterna var så speciella att det inte kändes kluvet, säger hon.
Älvräddarna har nu skickat in en JO-anmälan om detta och menar att Energimyndigheten dels skapat en jävsituation och dessutom rubbat förtroendet för Energimyndighetens och skadat dess anseende.
Frågan om vem Susan Linton företrädde i tisdagens riksdagsutfrågning kvarstår.
Mer läsning:
Riksdag & Departement
Miljöaktuellt

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta