Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svensk Energi anmäls för jäv

Thomas Korsfeldt, före detta generaldirektör Energimyndigheten inringad i blått. Susan Linton, Energimyndigheten eller Svensk Energi? Inringad i rött. (Foto: Morgan Fihn)

I Sverige är det noga att skilja på myndigheter och andra organisationer. Därför är det märkligt att en av Energimyndighetens tjänstemän har gjort en utredning för intresseorganisationen Svensk Energi. Älvräddarna har nu JO-anmält fallet.
I tisdags var det utfrågning i riksdagen om biologisk mångfald kontra vattenkraft. En av talarna var Thomas Korsfeldt, f.d. generaldirektör på Energimyndigheten. På raden bakom honom satt Susan Linton, sekreterare i en utredning beställd av Svensk Energi. Men vem företrädde hon egentligen i riksdagen?
Susan Linton jobbar i ordinarie fall på Energimyndigheten och ska där se till att bland annat Sveriges miljömål efterlevs. Energimyndigheten har dock lånat ut Lintons expertis till Svensk Energi för en utredning om vattenkraftens roll i Sverige. Bland annat skulle utredaren ”föreslå åtgärder för en framtida utveckling av vattenkraften” samt skapa ”bättre incitament för att öka den lokala acceptansen för ny vattenkraft”. Svensk Energi är en ren intresseorganisation för företag som sysslar med elproduktion i Sverige.
Älvräddarna JO-anmäler

Susan Linton säger själv till internettidningen ”Riksdag & Departement” att omständigheterna, med ett öppet utredningsuppdrag och det faktum att hennes tidigare chef var utredaren, gjorde det möjligt att arbeta för Svensk Energi och Energimyndigheten på samma gång.
– Omständigheterna var så speciella att det inte kändes kluvet, säger hon.
Älvräddarna har nu skickat in en JO-anmälan om detta och menar att Energimyndigheten dels skapat en jävsituation och dessutom rubbat förtroendet för Energimyndighetens och skadat dess anseende.
Frågan om vem Susan Linton företrädde i tisdagens riksdagsutfrågning kvarstår.
Mer läsning:
Riksdag & Departement
Miljöaktuellt

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta