Svensk Energi anmäls för jäv

Thomas Korsfeldt, före detta generaldirektör Energimyndigheten inringad i blått. Susan Linton, Energimyndigheten eller Svensk Energi? Inringad i rött. (Foto: Morgan Fihn)

I Sverige är det noga att skilja på myndigheter och andra organisationer. Därför är det märkligt att en av Energimyndighetens tjänstemän har gjort en utredning för intresseorganisationen Svensk Energi. Älvräddarna har nu JO-anmält fallet.
I tisdags var det utfrågning i riksdagen om biologisk mångfald kontra vattenkraft. En av talarna var Thomas Korsfeldt, f.d. generaldirektör på Energimyndigheten. På raden bakom honom satt Susan Linton, sekreterare i en utredning beställd av Svensk Energi. Men vem företrädde hon egentligen i riksdagen?
Susan Linton jobbar i ordinarie fall på Energimyndigheten och ska där se till att bland annat Sveriges miljömål efterlevs. Energimyndigheten har dock lånat ut Lintons expertis till Svensk Energi för en utredning om vattenkraftens roll i Sverige. Bland annat skulle utredaren ”föreslå åtgärder för en framtida utveckling av vattenkraften” samt skapa ”bättre incitament för att öka den lokala acceptansen för ny vattenkraft”. Svensk Energi är en ren intresseorganisation för företag som sysslar med elproduktion i Sverige.
Älvräddarna JO-anmäler
Susan Linton säger själv till internettidningen ”Riksdag & Departement” att omständigheterna, med ett öppet utredningsuppdrag och det faktum att hennes tidigare chef var utredaren, gjorde det möjligt att arbeta för Svensk Energi och Energimyndigheten på samma gång.
– Omständigheterna var så speciella att det inte kändes kluvet, säger hon.
Älvräddarna har nu skickat in en JO-anmälan om detta och menar att Energimyndigheten dels skapat en jävsituation och dessutom rubbat förtroendet för Energimyndighetens och skadat dess anseende.
Frågan om vem Susan Linton företrädde i tisdagens riksdagsutfrågning kvarstår.
Mer läsning:
Riksdag & Departement
Miljöaktuellt

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...