Svensk Energis prat om klimat bara lurendrejeri?

Naturskyddsföreningen ifrågasätter budskapet från Svensk Energi. (Faksimil: DN.se)

Älvräddarna:
Svensk Energi pratar ofta om vikten av att behålla all vattenkraft i en tid med hot från klimatförändringar. Men tror de på detta själva? I en debattartikel i Dagens Nyheter får de kraftigt mothugg.

I en debattartikel menar Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, Hans Nilsson, ordförande Energieffektiviseringsföretagen, Conny Pettersson, vd Swedisol, Johnny Kellner, teknik- och miljöchef Veidekke i Sverige och Kurt Eliasson, vd Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag att Svensk Energi pratar med dubbla tungor när det gäller energibesparingar.
Naturskyddsföreningen, precis som Älvräddarna, anser att det enklaste sättet att komma åt våra miljöproblem som klimatförändringar och negativ påverkan på biologisk mångfald är att energieffektivisera, något som också stöds av en i princip samlad vetenskapsvärld och FN.
Samtidigt har Svensk Energi, som bland annat organiserar alla vattenkraftsbolag i Sverige, i en intern kampanj uppmanat sina medlemmar följande:
”Att förändra synen på el från en dyr miljöbov till en prisvärd hjälte kommer att kräva uthållighet och uppslutning bland majoriteten av elföretagen. Elföretagens kommunikation bör ändras från allmänna tips om minskad elanvändning till att tydligare förklara elens fördelar.”

Svensk Energi påstår i sin strategi att ”tips om att släcka lampan ger varken någon effekt på klimatet eller i hushållskassan”.
– Svensk Energis medlemmar brukar i varje skede i domstolsmål om ny vattenkraft säga att ”varje kilowattimme vattenkraft tränger undan samma mängd kolkraft”. Hur ska de ha det, undrar Christer Borg.
Älvräddarna, som deltar i så många domstolsmål de bara hinner gällande vattenkraft är minst sagt upprörda över Svensk Energis nu avslöjade kampanj bland sina medlemmar.
– Det är skrämmande att inse att deras vinsthunger uppenbarligen överbryggar alla moraliska gränser. Deras argumentation skiljer sig i princip inte från den amerikanska tobakslobbyns på 1960-talet rent vetenskapligt,och de talar emot sig själva. Självklart tränger inte varje kilowattimme svensk vattenkraft med automatik undan samma mängd kolkraft, marknadsreglerna visar något helt annat, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Här kan du läsa debattartikeln.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...