[/caption] " /> Svensk Energis prat om klimat bara lurendrejeri? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svensk Energis prat om klimat bara lurendrejeri?

Naturskyddsföreningen ifrågasätter budskapet från Svensk Energi. (Faksimil: DN.se)

Älvräddarna:
Svensk Energi pratar ofta om vikten av att behålla all vattenkraft i en tid med hot från klimatförändringar. Men tror de på detta själva? I en debattartikel i Dagens Nyheter får de kraftigt mothugg.

I en debattartikel menar Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, Hans Nilsson, ordförande Energieffektiviseringsföretagen, Conny Pettersson, vd Swedisol, Johnny Kellner, teknik- och miljöchef Veidekke i Sverige och Kurt Eliasson, vd Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag att Svensk Energi pratar med dubbla tungor när det gäller energibesparingar.
Naturskyddsföreningen, precis som Älvräddarna, anser att det enklaste sättet att komma åt våra miljöproblem som klimatförändringar och negativ påverkan på biologisk mångfald är att energieffektivisera, något som också stöds av en i princip samlad vetenskapsvärld och FN.
Samtidigt har Svensk Energi, som bland annat organiserar alla vattenkraftsbolag i Sverige, i en intern kampanj uppmanat sina medlemmar följande:

”Att förändra synen på el från en dyr miljöbov till en prisvärd hjälte kommer att kräva uthållighet och uppslutning bland majoriteten av elföretagen. Elföretagens kommunikation bör ändras från allmänna tips om minskad elanvändning till att tydligare förklara elens fördelar.”

Svensk Energi påstår i sin strategi att ”tips om att släcka lampan ger varken någon effekt på klimatet eller i hushållskassan”.
– Svensk Energis medlemmar brukar i varje skede i domstolsmål om ny vattenkraft säga att ”varje kilowattimme vattenkraft tränger undan samma mängd kolkraft”. Hur ska de ha det, undrar Christer Borg.
Älvräddarna, som deltar i så många domstolsmål de bara hinner gällande vattenkraft är minst sagt upprörda över Svensk Energis nu avslöjade kampanj bland sina medlemmar.
– Det är skrämmande att inse att deras vinsthunger uppenbarligen överbryggar alla moraliska gränser. Deras argumentation skiljer sig i princip inte från den amerikanska tobakslobbyns på 1960-talet rent vetenskapligt,och de talar emot sig själva. Självklart tränger inte varje kilowattimme svensk vattenkraft med automatik undan samma mängd kolkraft, marknadsreglerna visar något helt annat, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
Här kan du läsa debattartikeln.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta