Kommande gruvor spolierar värdefulla vildmarker. (Foto: Gunnar Westrin) Kommande gruvor spolierar värdefulla vildmarker. (Foto: Gunnar Westrin)[/caption] " /> Svensk gruvpolitik – ett mörkt hål | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svensk gruvpolitik – ett mörkt hål
Kommande gruvor spolierar värdefulla vildmarker. (Foto: Gunnar Westrin)

Kommande gruvor spolierar värdefulla vildmarker. (Foto: Gunnar Westrin)

Naturskyddsföreningen presenterade nyligen en kritisk rapport om svensk gruvpolitik. I rapporten föreslås ett kraftfullt åtgärdspaket som syftar till att skydda människor och miljö mot gruvexpansionen i landet.
– Den svenska gruvpolitiken håller på att skapa ett monster. Det vi hittills sett i Blaiken, Aitik och Kallak är varningssignaler för att vi håller på att återuppväcka de miljöproblem som vi lämnade bakom oss på sextiotalet. Förutom djupa sår i landskapet så riskerar vi skattebetalare att få stå med notan för att städa upp i miljön efter företagens härjningar, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen.
I rapporten föreslår Naturskyddsföreningen ett åtgärdspaket som ska skydda människor och miljö mot gruvexpansionen runt om i landet. I paketet ingår bland annat att ta bort särskilda fördelar som gruvbolag har i prövningarna jämfört med annan industriell verksamhet och regler som ska skydda mot oseriösa exploatörer.

– När vi avreglerade regelverket kring gruvor och minskade beskattningen på nittiotalet, anade ingen att de höjda världsmarknadspriserna på metaller skulle orsaka en investeringsrusch av det slag vi ser idag. Sverige tillhör toppen i rankingen av världens gruvvänligaste nationer. Den toppligan vill jag att vi lämnar, säger Karlsson.
Rapporten hittar du här.
I en debattartikel i Nerikes Allehanda idag utvecklar Mikael Karlsson och fyra av Naturskyddsföreningens länsförbund rapportens innehåll. Läs artikeln på www.na.se 

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta