Svensk hälleflundrarekord slaget med råge!

Hälleflundran kan bli över 300 kilo tung. På svenska vatten har det dock varit klent med stora flundror. Gårdagens 111 kilo tunga flundra visar att förutsättningarna finns även längs svenska kusten.

Natten till den 22 juli drog havsfiskaren Fredik von Elern den största fisk som fångats på svenskt vatten sedan tonfiskarna försvann från Öresund. Den 111 kilo tunga hälleflundran är en glädjande sensation!
När Fredrik von Elern och hans vänner Fredrik Högberg och Tobias Ehn var på väg hem med båten ”Fasa” till Grebbestad, kom det stora hugget.
–       Efter 40 minuters fajt såg vi en fisk under ytan som jag först trodde var en jättestor vitrocka. Men när den sedan vände ryggen till var det ingen tvekan. Det var en hälleflundra, berättar Fredrik.
Klockan sju igår morse kunde fisken vägas in till 111,3 kilo. Längden var 204 centimeter.
–       Det är inte bara den största hälleflundra som fångats på svenskt vatten, utan också den största fisken på svenskt vatten på över 50 år, säger havsfiskeexperten Jan Olsson.
–       Detta visar tydligt att svenskt havsfiske kan pånyttfödas om man förvaltar vattnen rätt. Vi har alla förutsättningar att hålla en population med stora hälleflundror.
Fredrik von Elern har slagit det forna hällflundrarekordet som låg på 64,85 kilo med råge, men det är ingen slump. Fredrik tillhör de verkliga pionjärerna när det gäller svenskt off shore-fiske. Redan på tidigt 90-tal pionjärfiskade han med stor framgång över djupbottnar och vrak i norra Bohuslän.
I går natt fick han sitt livs fisk!

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...