[/caption] " /> Svenska ålakademin: Ät ål med gott samvete | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svenska ålakademin: Ät ål med gott samvete

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Blekinge läns tidning skev nyligen en artikel där Svenska ålakedemin uttalar sig om hur vi bäst räddar ålen. De tycker att vi ska fortsätta att äta den akut utrotningshotade fisken med gott samvete – för att rädda dess fortlevnad. Ålakademin anser att vattenkraften är den stora boven – inte yrkesfisket och konsumenterna. Älvräddarnas styrelseledamot John Schütte ser budskapet som direkt provocerande.
– Stoppat ålfiske räddar inte ålen. Om vi inte fångar och äter ål, skulle ingen bry sig om ålen längre, säger Claes Bergkvist från Svenska ålakademin till Blekinge läns tidning.
John Schütte på Älvräddarna har länge engagerat sig för ålens överlevnad och han tycker inte om Svenska ålakademins resonemang.
– Självklart är det nonsens att man med gott samvete kan äta en art som har minskat med 99,5 procent, säger han till Fiskejournalen.
Det Claes Bergkvist och övriga i Svenska ålakademin anser som det stora problemet är vattenkraften. Claes konstaterar att 70 procent av de vandrande ålarna inte tar sig förbi en kraftturbin.
– …och i många åar är det tre, fyra kraftverk i rad – hur många ålar klarar sig förbi allihopa ner till havet?
Att lösningen på de problem vattenkraften orsakar ålbeståndet, skulle vara att äta den rödlistade arten med gott samvete, håller John inte med om.

– Vad vi behöver är ett totalt fiskestopp i kombination med en lagförändring som tvingar vattenkraften att miljöanpassa alla sina kraftverk så att ålen kan vandra fritt.
Läs fler notiser om ål.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta