[/caption] " /> Svenska ålakademin: Ät ål med gott samvete | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Svenska ålakademin: Ät ål med gott samvete

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Blekinge läns tidning skev nyligen en artikel där Svenska ålakedemin uttalar sig om hur vi bäst räddar ålen. De tycker att vi ska fortsätta att äta den akut utrotningshotade fisken med gott samvete – för att rädda dess fortlevnad. Ålakademin anser att vattenkraften är den stora boven – inte yrkesfisket och konsumenterna. Älvräddarnas styrelseledamot John Schütte ser budskapet som direkt provocerande.
– Stoppat ålfiske räddar inte ålen. Om vi inte fångar och äter ål, skulle ingen bry sig om ålen längre, säger Claes Bergkvist från Svenska ålakademin till Blekinge läns tidning.
John Schütte på Älvräddarna har länge engagerat sig för ålens överlevnad och han tycker inte om Svenska ålakademins resonemang.
– Självklart är det nonsens att man med gott samvete kan äta en art som har minskat med 99,5 procent, säger han till Fiskejournalen.
Det Claes Bergkvist och övriga i Svenska ålakademin anser som det stora problemet är vattenkraften. Claes konstaterar att 70 procent av de vandrande ålarna inte tar sig förbi en kraftturbin.
– …och i många åar är det tre, fyra kraftverk i rad – hur många ålar klarar sig förbi allihopa ner till havet?
Att lösningen på de problem vattenkraften orsakar ålbeståndet, skulle vara att äta den rödlistade arten med gott samvete, håller John inte med om.

– Vad vi behöver är ett totalt fiskestopp i kombination med en lagförändring som tvingar vattenkraften att miljöanpassa alla sina kraftverk så att ålen kan vandra fritt.
Läs fler notiser om ål.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta