Svenska ålakademin: Ät ål med gott samvete

Ålen anses av flera miljöorganisationer som akut utrotningshotad. (Foto: Rudolf Svensen)

Blekinge läns tidning skev nyligen en artikel där Svenska ålakedemin uttalar sig om hur vi bäst räddar ålen. De tycker att vi ska fortsätta att äta den akut utrotningshotade fisken med gott samvete – för att rädda dess fortlevnad. Ålakademin anser att vattenkraften är den stora boven – inte yrkesfisket och konsumenterna. Älvräddarnas styrelseledamot John Schütte ser budskapet som direkt provocerande.
– Stoppat ålfiske räddar inte ålen. Om vi inte fångar och äter ål, skulle ingen bry sig om ålen längre, säger Claes Bergkvist från Svenska ålakademin till Blekinge läns tidning.
John Schütte på Älvräddarna har länge engagerat sig för ålens överlevnad och han tycker inte om Svenska ålakademins resonemang.
– Självklart är det nonsens att man med gott samvete kan äta en art som har minskat med 99,5 procent, säger han till Fiskejournalen.
Det Claes Bergkvist och övriga i Svenska ålakademin anser som det stora problemet är vattenkraften. Claes konstaterar att 70 procent av de vandrande ålarna inte tar sig förbi en kraftturbin.
– …och i många åar är det tre, fyra kraftverk i rad – hur många ålar klarar sig förbi allihopa ner till havet?
Att lösningen på de problem vattenkraften orsakar ålbeståndet, skulle vara att äta den rödlistade arten med gott samvete, håller John inte med om.
– Vad vi behöver är ett totalt fiskestopp i kombination med en lagförändring som tvingar vattenkraften att miljöanpassa alla sina kraftverk så att ålen kan vandra fritt.
Läs fler notiser om ål.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...